NL / EN

Opera: Nu en in de toekomst | Pierre Audi

Tijdens het Opera Forward Festival staan opera en muziektheater van vandaag centraal. We vroegen een aantal makers binnen het festival: Waarom maak je wat je maakt? Hoe blijft een eeuwenoude kunstvorm relevant in het heden? 


PIERRE AUDI: Regisseur van Eurydice – Die Liebenden, blind
Initiatiefnemer van OFF in 2016


De spirituele dimensie van opera is volgens mij urgent, zeker in deze moeilijke tijd’Als initiatiefnemer van het Opera Forward Festival (OFF) – opgericht in 2015 – is duidelijk dat de toekomst van opera Pierre Audi na aan het hart ligt. Het festival is in de loop van de tijd in zijn ogen alleen maar belangrijker geworden: “Ik ben ontzettend trots op OFF en blij met hoe het heeft uitgepakt. Het voorjaar is een goed moment in het seizoen om nog eens extra dynamiek toe te voegen in de vorm van een festival waarin bijzondere opera’s voor de grote zaal worden afgewisseld met avontuurlijk nieuw werk. En het is belangrijk dat juist vanuit een groot, gevestigd instituut als De Nationale Opera risico wordt genomen.”


Over de toekomst van opera is Audi optimistisch. “Natuurlijk, Covid heeft enorm ingegrepen op alle fronten en zeker ook in de opera. Het zal niet gemakkelijk zijn om het publiek weer de weg terug naar de theaters en de opera te laten vinden. Maar ik geloof in kwaliteit. Ik ben ervan overtuigd dat we, als we uitdagend zijn en een goede balans vinden tussen de meer traditionele ingrediënten van het vierhonderd jaar oude operarepertoire en nieuw experimenteel werk, opera opnieuw een stevige positie kunnen geven in de culturele wereld.” 


In zijn carrière als operaregisseur en artistiek directeur heeft Audi een reputatie opgebouwd op het vlak van vernieuwing. Voor hem staat voorop dat je niet moet proberen opera te actualiseren – dat kan veel beter in het theater, vindt hij –, maar dat je juist de bijzondere kwaliteiten van opera moet accentueren. “Het werk van de grote componisten is universeel en heeft de enorme potentie om telkens weer nieuwe verhalen te kunnen vertellen. Opera gaat over ruimte – muziek in een ruimte, een verhaal in een ruimte –, en heeft een emotionele, tijdloze kwaliteit; de spirituele dimensie van opera is volgens mij urgent, zeker in deze moeilijke tijd.”


“Als je in het museum kijkt naar een schilderij van Rembrandt of Van Gogh, ontdek je telkens nieuwe dingen. Bij opera is dat ook zo; als de kwaliteit goed genoeg is, is het niet nodig om provocerend of specifiek over de actualiteit te zijn. Een kunstwerk kan in emotioneel opzicht een veel grotere impact hebben. Met kunst, met opera kan je de ziel van de toeschouwer raken.”

Read more