NL / EN

Kunstenaar Kévin Bray visualiseert ‘New Beginnings’

Tekst: Rosalie Overing


Binnen het Opera Forward Festival worden verschillende kunstenaars bij opera en de thematiek van het festival betrokken. Een nieuw werk van de kunstenaar Kévin Bray is daarom in de foyer te zien. 

Twee jaar geleden werd onze eeuwig doordenderende samenleving van de ene op de andere dag ruw tot stilstand gebracht. Mensen vonden noodgedwongen de rust en tijd om na te denken over hun eigen leven en het grotere geheel waar ze als individu onderdeel van uitmaken, met veranderingen tot gevolg. Dit inspireerde de Franse kunstenaar Kévin Bray tot het maken van zijn nieuwste werk, dat hij tijdens de zesde editie van het Opera Forward Festival presenteert in de foyer van Nationale Opera & Ballet. 

Idle animaties
In dit nieuwste videowerk visualiseert Bray de parallel die hij vond tussen de veranderde staat van mensen tijdens de coronapandemie en ‘idle animaties’ in videogames. “Dit zijn animaties die gecreëerd zijn voor de momenten waarop de speler van een game niet aan het spelen is: wanneer je je controller neerlegt, leeft het karakter waarmee je speelde door,” legt Bray uit. “Vaak keert dit karakter dan terug naar zijn oorspronkelijke persoonlijkheid en het narratief dat hij volgde voordat je als speler zijn acties begon te bepalen. Dit concept zie ik terug in wat we hebben meegemaakt tijdens de pandemie: corona zette de tijd en de samenleving stil, waardoor het grotere systeem geen controle meer over ons had. We konden immers niet meer werken en door de veranderde regels konden bestaande structuren plotseling niet meer in stand worden gehouden.” 

Door het wegvallen van deze controle en structuren, kwamen mensen volgens Bray in een staat terecht die lijkt op die van de idle animaties in games. “Ik denk dat we ons, doordat deze structuren ons in de coronasituatie niet meer konden beheersen, konden realiseren dát er structuren zijn die ons controleren, om onszelf vervolgens te resetten en opnieuw beginnen. Op deze manier sluit het werk dus ook aan op het festivalthema ‘New Beginnings’.”

Morpher
De karakters die centraal staan in het videokunstwerk dat Bray presenteert tijdens OFF 2022, worden ook onderdeel van zijn grotere werk Morpher. “Mover is een video, maar ik zie het eerder als een levend kunstwerk. Ik voeg er van elk digitaal schilderij of videokunstwerk dat ik maak elementen aan toe, waardoor al mijn werken in Morpher samenkomen en het continu in beweging is. En alles wat beweegt, leeft ook.” Beweging is dan ook een belangrijk thema in zowel Brays kunstwerken als zijn persoonlijke visie op de wereld: “Ik geloof dat de kunsten, maar ook wij mensen moeten blijven transformeren. Want leven is niet mogelijk zonder verandering.”

Kévin Bray
Kévin Bray volgde zijn opleiding tot grafisch ontwerper bij L'Ésaab in Nevers in Frankrijk en is alumnus van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Op dit moment is Bray betrokken bij het Sandberg Instituut in Amsterdam. 

Read more