NL / EN

Gregory Caers: Een vaste waarde van OFF

Tekst: Laura Roling


De Vlaamse regisseur Gregory Caers is inmiddels een goede bekende van het Opera Forward Festival. Hij heeft een eigen taal ontwikkeld, waarmee hij een fysiek antwoord op opera formuleert en die hij het liefst door jongeren laat vertolken. 


Zijn debuut op het festival maakte Caers in 2019 met WILD, in de foyer van Nationale Opera & Ballet. Het onverwachte en het ongemakkelijke is iets waar de regisseur graag mee speelt. “Het hoogtepunt van WILD voor mij was het moment waarop een van de theatermedewerkers op twee performers afstapte om te vragen of ze met ‘die onzin’ wilden ophouden, omdat er een voorstelling zou gaan beginnen. Die medewerker was toen meteen onderdeel van de voorstelling, want die was, zonder dat zij zich daarvan bewust was, dus al begonnen,” blikte Caers later terug. 


Zijn grootse OFF-project PARADE, dat gepland stond voor de festivaleditie van maart 2020 en waaraan maar liefst 300 studenten deel zouden nemen, moest vanwege de pandemie geannuleerd worden. In het daaropvolgende jaar vond het festival alleen online plaats, en leverde Caers met de korte online voorstelling HCoV-NL63 een indrukwekkende bijdrage: met studenten van de MBO Theaterschool onderzocht hij in een fysieke performance de dynamiek van een virus, geïnspireerd door de klanken van Henry Purcells ‘Cold Song’. 


Nu zal hij eindelijk, drie jaar na WILD, weer live in het theater kunnen werken, opnieuw met leerlingen van de MBO Theaterschool Rotterdam. Opnieuw verkent hij groepsdynamieken: In Dwars is een grote stroom mensen onderweg. Neus aan rug. Achter elkaar aan. Niemand die nog weet waarheen of waarvandaan. Niemand stelt de vraag. Wie wordt er gevolgd? Wie leidt? Als een eb en vloed van stemmen en lichamen trekt een groep passanten langs het publiek. Tot plots één iemand de moed vindt om – te midden van die zee zonder gelaat – stil te staan en om te kijken.


In Dwars wordt uitgelicht hoe complex het is om een beweging van mensen om te buigen in een andere richting. Hoe hardnekkig gewoontes en geruchten kunnen zijn. En hoe weinig bewust we vaak zijn van de groep waar we zelf deel van uitmaken en welke richting die uit gaat.

Read more