NL / EN

Geluidstovenaar Akim Moiseenkov en de ‘verborgen’ afdelingen van het theater

Tekst: Rosalie Overing


Van componeren tot performen en van sounddesign tot het uitvinden van muziekinstrumenten. Dat Akim Moiseenkov een multidisciplinair artiest is, lijkt een understatement. Dit jaar levert hij voor de tweede keer een bijdrage aan het Opera Forward Festival met twee installaties die gedurende het gehele festival te zien zijn in de foyer van Nationale Opera & Ballet. Hoewel de installaties ieder een heel andere vorm zullen krijgen, dienen ze beide hetzelfde doel: een ode brengen aan een ‘verborgen’ afdeling achter de schermen van het theater.  


De inspiratie voor deze kunstwerken komt voort uit Moiseenkovs eerste samenwerking met De Nationale Opera, in de zomer van 2020. Moiseenkov: “Ik was toen onderdeel van het artistieke team van de productie FAUST [working title] van Lisenka Heijboer-Castañón en Manoj Kamps, waarvoor ik ook de epiloog heb gecomponeerd. Die epiloog bestond uit een combinatie van geluidsfragmenten uit de voorstelling die favoriet waren bij de verschillende performers. Deze geluidsfragmenten werden tijdens de repetities opgenomen en vervolgens in de voorstelling met behulp van bewegingssensoren afgespeeld.” Om dit te kunnen realiseren, wendde hij zich tot twee afdelingen op de vierde verdieping van Nationale Opera & Ballet: Onderhoud Theatertechniek (OTT) en het kostuumatelier. “Bij OTT kreeg ik een plekje om de sensoren in elkaar te solderen en ik werkte ook veel samen met het kostuumatelier, omdat de bewegingssensoren op de kleding van de performers moesten worden bevestigd. Hierdoor kreeg ik als outsider een bijzonder inkijkje in de afdelingen en hun dynamiek.”


Zijn samenwerkingen met OTT en het kostuumatelier brachten Moiseenkov op het idee om de medewerkers van deze afdelingen, die vaak achter de schermen van het theater verborgen blijven, naar de voorgrond te brengen. “Niet alleen in beeld, maar ook door middel van geluid. Door typerende geluiden op te nemen en deze in de installaties te verwerken, krijgen deze afdelingen in een gebouw vol muziek en zang nu letterlijk een keer de bovenliggende stem.” Tijdens zijn tijd op de vierde verdieping viel het hem ook op dat de medewerkers van OTT en het kostuumatelier, hoewel de twee ruimtes maar een paar stappen van elkaar verwijderd zijn, vrijwel niet bij elkaar over de vloer komen. Het doel dat Moiseenkov met zijn kunstwerken wil bereiken is daarom tweeledig: “Ik wil niet alleen een ode brengen aan de medewerkers van deze twee afdelingen, maar hen ook samenbrengen. In figuurlijke zin, door een installatie over elke afdeling in dezelfde ruimte te presenteren, maar hopelijk ook letterlijk, door de verschillende medewerkers met elkaar in contact te brengen wanneer ze de werken bekijken.” 

Lees meer over Akim Moiseenkov en over zijn installaties die gedurende het festival te zien zijn.

Read more